Waterurn

Veel nabestaanden staan voor de moeilijke beslissing, wat doe ik met de as? Verstrooien van de as op een strooiveld is de meest gemaakte keuze. Maar hierdoor is het afscheid kort en definitief. Geen eigen plek meer om steun te zoeken, je gevoelens te uiten, of gewoon in stilte je tijd te delen.

Met de komst van de waterurn heeft u een echte keuze om de herinneringen een plaats te geven in uw leven. Deze gepatenteerde urn geeft, vanaf het moment dat u dat wilt, de as geleidelijk af aan de aarde. Onzichtbaar en discreet. Op een plaats die gemarkeerd wordt door de prachtige, bronzen urn. U kunt deze urn een bijzondere plaats in uw leven geven. Op dat ene plekje in de tuin waar de eerste ochtendzon valt, in de schaduw van die prachtige boom, bij de zo geliefde vijver of misschien wel op een sokkel geplaatst, omringt door bloemen. U kunt de urn uiteraard ook bijzetten op een begraafplaats of op een urnenveld. Het is mogelijk de waterurn van een inscriptie te voorzien.

Een geleidelijk en discreet afscheid

Ieder mens is uniek. Ieder mens gaat op zijn eigen manier om met rouw. Steeds meer mensen worden tegenwoordig gecremeerd na hun overlijden. Op een bepaald moment is er dan de vraag wat er gedaan zal worden met de as. De as wordt dan dikwijls verstrooid of in een urn bijgezet. Veel nabestaanden ervaren het verstrooien van de as, als een abrupt afscheid. Een afscheid dat ineens pijnlijk definitief wordt. Het nadeel van verstrooien is dat nabestaanden geen eigen plek meer hebben om steun te zoeken, hun gevoelens te uiten. Wanneer de as in een urn in een columbarium wordt geplaatst, wordt de familie in de toekomst toch weer voor de keuze gesteld wat te doen met de as, na afloop van de plaatsingsperiode in een columbarium. Ook als u ervoor kiest om de as in een urn te bewaren op een plek naar keuze, staat u na verloop van tijd opnieuw voor de vraag: wat doet u met de as?

Met de waterurn wordt u een heel persoonlijke oplossing geboden. Een urn die in elke natuurlijke omgeving geplaatst kan worden. Een urn die als kunstig symbool een wereld aan herinneringen in zich heeft. U krijgt op deze wijze een eigen plek om steun bij te zoeken en dat in uw eigen tuin. Een urn die een geleidelijk afscheid mogelijk maakt, een natuurlijk afscheid.

het principe van de waterurn

De waterurn is een bronzen bol op een buis van circa anderhalve meter lengte. De bol kan in uw eigen tuin geplaatst worden en biedt voldoende ruimte voor de as van minstens éénoverledene.Een tweede bijzetting is, ook na jaren, mogelijk. Middels een doseersysteem zorgt regenwater dat de as heel geleidelijk aan de aarde wordt toevertrouwd. Via de buis zakt de as langzaam in de grond, waar het wordt afgegeven aan de aarde. Eenmaal ingesteld beslaat dit proces een periode tot ongeveer tien jaar. Ongeveer, omdat de hoeveelheid regenval in een jaar van invloed is op de snelheid van afgifte aan de aarde. Door de waterurn kunt u, op uw tijd, op een persoonlijke manier omgaan met uw herinneringen. Een natuurlijk afscheid…

Werking van de waterurn

De waterurn heeft een doorsnede van zo’n veertig centimeter. In het binnenwerk van de bol bevinden zich meerdere compartimenten. Het onderste compartiment kan de as van twee personen herbergen. Het hemelwater sijpelt door twee smalle, cirkelvormige gleuven geleidelijk naar binnen en komt zo in contact met de as. Door een speciaal, gepatenteerd systeem wordt de as heel geleidelijk met het water afgevoerd en afgegeven aan de aarde. Het duurt gemiddeld ongeveer 10 jaar voordat de as volledig is afgegeven aan de aarde. Hiermee verandert de bol in de loop der tijd vanzelf van een urn in een tuinornament.

Het proces start pas als u dit door een van onze medewerkers laat activeren. Dat kan meteen bij de montage of in een later stadium. Zo bepaalt u zelf vanaf welk moment de as afgegeven wordt aan de aarde. Na het plaatsen van de as en de montage kan de waterurn in principe niet meer geopend worden. Op deze manier worden veiligheid en discretie gewaarborgd. Alleen onze medewerkers kunnen de urn nog openen om het proces te starten, of voor een bijzetting.