Tekst grafsteen – wat kunt u op een grafsteen zetten?

Een grafsteen ontwerpen is een eer, maar ook emotioneel en daardoor soms heel moeilijk. Wat u op de grafsteen zet, zal grotendeels bepalen hoe het gedenkteken eruitziet dat de herinnering van uw dierbare vereeuwigt. Wij begrijpen dat u veel beslissingen moet maken tijdens deze moeilijke periode. Daarom helpen wij u graag met het samenstellen van de teksten van de grafsteen.

Welke teksten op de grafsteen?

U kunt op uw eigen manier invulling geven aan de grafsteen. Bepaalde elementen staan er vrijwel altijd op. Dit zijn:

 • De aanhef
 • De naam van uw dierbare overledene
 • De geboorte- en sterftedatum

Soms worden bij de geboorte- en sterftedatum ook de plaatsen van geboorte en sterfte genoemd. Daarnaast kunnen er nog elementen aan de grafsteen worden toegevoegd om het gedenkteken persoonlijker te maken. Denk daarbij aan:

 • Een koosnaam
 • Een afbeelding
 • Een spreuk
grafsteen showroom

Wat bepaalt wat u op de grafsteen zet?

Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden wanneer u bepaalt welke elementen u op een grafsteen wilt plaatsen. Hou bijvoorbeeld rekening met de grootte van de grafsteen. Bij een grafsteen die niet te groot is, zou veel tekst de gegevens onoverzichtelijk kunnen maken. Hierdoor springt de naam van de overledene er niet meer mooi uit.

Het is niet altijd eenvoudig om te weten waar uw dierbare overledene zelf voor gekozen zou hebben en welke elementen hij wel of niet op zijn graf zou willen hebben. Als iemand niet religieus is geweest, wordt er meestal geen religieuze spreuk op het graf gezet, terwijl men hier wel regelmatig voor kiest als de overledene wel religieus was. Hield iemand veel van muziek? Dan is het een idee om een quote van zijn favoriete nummer op de grafsteen te zetten. Of u kunt een quote van een nummer plaatsen dat hem goed omschrijft. Toevoegingen van dit soort elementen maken een grafsteen extra persoonlijk en houden de herinnering van een dierbare levend.

Het lettertype

Op grafstenen zijn veel verschillende lettertypes mogelijk. U kunt voor een lettertype kiezen dat u ook op de computer terugvindt, maar het is tevens een optie om een eigen handschrift te gebruiken. Wanneer u een lettertype kiest, is het belangrijk om de leesbaarheid en de grootte in gedachte te houden.

stassar-showroom

De elementen van grafsteen teksten

De aanhef

Bovenaan de grafsteen tekst staat de aanhef. Deze kan verschillende vormen aannemen. We geven u een paar voorbeelden:

 • ‘Voor altijd in ons hart…’
 • ‘In liefdevolle herinnering…’
 • ‘Ter nagedachtenis aan…’

De naam

Na de aanhef volgt de naam van uw dierbare. De namen worden vaak een stuk groter op de grafsteen geplaatst dan de rest van de tekst. Bij het kiezen van deze inscriptie moeten een aantal belangrijke keuzes gemaakt worden. Wilt u bijvoorbeeld de volledige doopnaam uitgeschreven hebben? Of kiest u ervoor de roepnaam en achternaam op het gedenkteken te plaatsen?

De datum

Naast of onder de naam wordt de geboorte- en sterftedatum vermeld. Soms wordt de geboortedag aangegeven met een sterretje, terwijl er bij de sterftedatum een kruisje wordt geplaatst.

Extra elementen

Als u nog ruimte over heeft op de grafsteen en het gedenkteken wat persoonlijker wilt maken, kunt u extra elementen toevoegen. We zullen deze hieronder bespreken.

De koosnaam

De koosnaam beschrijft in veel gevallen wie de dierbare overledene was en wat hij of zij betekende voor de familie. Denk aan inscripties als:

 • ‘Mijn lieve man’
 • ‘Onze geweldige oma’
 • ‘De beste zus’

De koosnamen kunnen tussen de aanhef en de naam van de overledene worden geplaatst, maar kunnen ook na de naam geplaatst worden. Koosnamen voegen veel toe aan een gedenkteken, maar ze nemen ook ruimte in, vooral als er meerdere koosnamen op de grafsteen geplaatst worden. Om deze reden kiezen sommigen ervoor de koosnamen weg te laten.

Een afbeelding

Men ziet ook regelmatig afbeeldingen op grafstenen. U kunt ervoor kiezen een foto van de overledene op de grafsteen te plaatsen. Anderen vinden het fijn een afbeelding te kiezen die iets meer vertelt over wat veel betekende voor de overledene. Zo wordt op grafstenen van muzikanten wel voor muzieknootjes of een G-sleutel gekozen, terwijl iemand die veel van dieren hield vaak een of twee pootafdrukjes op zijn graf krijgt.

Een gedicht, songtekst of (religieuze) spreuk

Een gedicht, een tekst van een lied of een religieuze spreuk maakt het gedenkteken compleet. Misschien herhaalde uw geliefde vaak hetzelfde gezegde en is deze uitspraak nu onlosmakelijk verbonden met hem. U zou deze uitspraak dan op zijn grafsteen kunnen zetten. Een passende tekst uit de Bijbel, een quote uit een gedicht of een zin uit een lied vind je ook regelmatig terug op grafstenen.

Voorbeeld tekst grafsteen

Welke elementen u toevoegt aan de grafsteen bepaalt u zelf. Wij geven u graag twee voorbeelden van teksten op grafsteen om te laten zien hoe u de elementen zou kunnen combineren.

Met liefde in ons hart,

Onze lieve moeder en onze geweldige oma

Katootje van Gelder,

1945 – 2022

I have laughed, I have loved, I have lived

In nagedachtenis aan,

Mijn lieve man en beste vriend,

Erik Groeneveldt

1981 – 2020

You are my sunshine, my only sunshine

Wij helpen u graag bij uw keuze

Bij het maken van teksten grafsteen moeten veel keuzes gemaakt worden. Dit kan soms overweldigend lijken, maar u hoeft het niet alleen te doen. Wij nemen graag iets van de druk van u weg in deze moeilijke tijd door u te helpen een tekst voor een grafsteen te kiezen die uw dierbare honoreert.