Doen jullie ook onderhoud aan de grafsteen?

Doen jullie ook onderhoud aan de grafsteen?

Wanneer de grafsteen geplaatst is, en er gaat iets stuk binnen een korte tijd, dan helpen wij u graag hiermee. Denk hierbij een aan letter die niet goed vast zit, of na plaatsing dat een hoekje afgebroken is. Het schoon houden van de grafsteen doen wij niet, dit kan heel gemakkelijk zelf.

Ons stappenplan is als volgt:

Controleer om welke steensoort het gaat. Is het een harde natuursteensoort (bijvoorbeeld graniet, kwartsiet, basalt)? Of is het een zachte steensoort, zoals hardsteen, kalksteen of marmer?

Los vuil veegt u weg met een zachte borstel of bezem. Bijvoorbeeld zand en droge blaadjes of takjes.

Verwijder hechtend vuil, zoals vlekken, door een geschikt reinigingsmiddel aan te brengen en in te laten werken. We adviseren u om dit middel eerst uit te testen op een klein oppervlak op een onopvallende plek van de grafsteen. Spoel het reinigingsmiddel na de intrekperiode goed weg met veel water. Neem tot slot de grafsteen met schoon leidingwater af en eventueel daarna nog met een droge doek.

Een reinigingsmiddel moet hechtend vuil verwijderen en mag niet schadelijk zijn voor de natuursteen en een eventuele beschermlaag. Neutrale middelen (pH 7) zijn geschikt voor het regelmatig reinigen. Voor marmer en kalksteen worden meestal middelen gebruikt die daarvoor speciaal zijn bedoeld.