Schijndel Werkgebied van Stassar Grafmonumenten

Werkgebied Schijndel

Stassar Monumenten te Schijndel.

Stassar is al ruim honderd jaar een begrip voor grafmonumenten door heel Brabant en Noord-Limburg. Wij vertalen uw persoonlijke wensen naar een bijzonder gedenkteken door een goede, mooie combinatie van materiaal, vorm, symboliek en passende teksten. Uiteraard wordt u persoonlijk geholpen en ontvangt u een advies, lay-out voorstel op maat.

Heeft u vragen over onze diensten of ons werkgebied?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wij zijn o.a. werkzaam op de volgende begraafplaatsen:

Algemene begraafplaats Schijndel Rietbeemdweg
Joodse begraafplaats Schijndel Uranus
Kerkhof Rooms Katholieke kerk Schijndel Boschweg 118
Kloosterkerkhof rooms Katholieke kerk Schijndel Pastoor van Erpstraat 1

Skon Skendel is de uitspraak in het plaatselijke dialect, wat zoiets als mooi Schijndel betekent. Ruim 23000 inwoners groot en gelegen in de Meierij van ’s Hertogenbosch. Op 1 janauri 2017 ging Schijndel samen met St Oedenrode en Veghel op in de nieuwe gemeente Meierijstad. De herkomst van de naam Schijndel zou terug te voeren zijn op een eikenbos waar men boomschors ging halen voor het looien van huiden. Die schors werd Skin genoemd wat later Schijndel werd.

In de 13 eeuw maakte Schijndel onderdeel uit van het Hertogdom Brabant de Meierij van ’s Hertogenbosch om precies te zijn. Sinds 1309 is Schijndel officieel een gemeente. Dat werd in die tijd een heerlijkheid genoemd. Sinds 1648 maakte Schijndel en de hele Meierij van ’s Hertogenbosch deel uit van de Republiek der Zeven verenigde Nederlanden. De Meierij vormde een militaire buffer voor aanvallen op die republiek vanuit het zuiden. Dat beperkte Schijndel natuurlijk enorm in zijn groeimogelijkheden. Pas in 1814 werd de Meierij een volwaardig deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Schijndel was vooral bekend door de hopteelt, Schijndel telde in 18e eeuw zeven brouwerijen. In de loop der jaren is die hopteelt volledig verdwenen. Tot er in 2005 een proefveld aangelegd werd om te kijken of die hopteelt opnieuw ingevoerd zou kunnen worden. En dat lukte. Een deel van de hop wordt nu gebruikt door de plaatselijke brouwerij Sint Servattumus.